Uživatelské jméno
Heslo
Nemáte účet?

Zjištění nejen IP adresy přes příkazový řádek

Zelený mužíček | Neděle 16.11.2008 16:11 Komentářů: 12

„Příkazový řádek ve Windows je docela šikovná věc. Nejen, že dokáže prohlížet obsah pevných disků a spouštět na nich soubory, ale umí i spoustu dalších věcí. A jednou z nich je vypsání technických údajů o počítači jako je IP adresa (ať už IPv4 nebo novější IPv6) a další informace.“

Nejprve bychom si asi měli povědět, jak se do příkazového řádku vůbec ve Windows dostaneme. Nejprve si otevřete nabídku Start, což můžete udělat nejen klepnutím myší na ikonu, ale můžete využít také klávesu Windows, která se pravděpodobně nachází na vaší klávesnici mezi Alt a Ctrl. Poté máte několik možností, nejjednodušší však je pravděpodobně spustit si „program Spustit“ a napsat do něj cmd a už klasicky potvrdit OK. V tu chvíli by příkazový řádek měl být spuštěn v černém okně s titulem C:\Windows\system32\cmd.exe, rozdíly mezi verzemi v jednotlivých operačních systémech (Win95, Win98, Windows XP, Windows Vista...) by měly být minimální.

V příkazovém řádku pro zjištění ip adresy je pak třeba napsat příkaz ipconfig. To vám vypíše informace o vašem aktuálním připojení k místní síti nebo rovnou k internetu. Dozvíte se z tohoto výpisu jak ip adresu, která se označuje jako IPv4 (to je ta, se kterou se v době psaní tohoto článku nejběžněji setkáváte, čtyři čísla oddělená tečkami), tak případně IPv6 adresu, o které se hovoří jako o možném budoucím nástupci. Klasické IP adresy totiž na konci roku 2008 již pomalu docházejí a jedním z řešení je právě přechod na IPv6 (mezi ostatní patří třeba reorganizace současných, což by bylo ovšem jen krátkozraké řešení). Dále můžete ve výpisu najít také údaj o výchozí bráně a masce podsítě.

Mnohem více informací o síťovém připojení se dozvíte, pokud použijete příkaz ipconfig/all. Avšak to je věc, která je užitečná spíše profesionálům nebo rádoby profesionálům, které příliš bere hacking (přesněji řečeno teda spíš cracking).

Nejjednodušší způsob, jak rychle zjistit svou IP adresu je zobrazit si stránku www.ip-adresa.123abc.cz. Výhodou je maximální jednoduchost a to, že ji odsud můžete jednoduše zkopírovat pomocí klávesové zkratky CTRL-C a nebo odkaz poslat tápajícímu kamarádovi.


V diskuzi je 12 komentářů, můžete přidat další


Kategorie
Jak se žije v OstravěMultimediaTOPWebdesign a ITWindowsZe světaZelený mužíčekŽivot v České republice
RSS
ČlánkyKomentáře
Už jste četli?
Začala zima9000 diváků vidělo, jak Baník doma rozstřílel Jablonec
Zelený mužíček
Blog Registrace Archiv Autor Odkazy Síň slávy

Zelený mužíček - ikona Zelený mužíček - tak trochu jiný blog využívá 123CMS pro blog
RSS - ikona RSS pro články a pro komentáře
Kontakt - ikona Kontakt: mail@zelenymuzicek.cz