Uživatelské jméno
Heslo
Nemáte účet?

Na pedagogickou fakultu ti nejméně chytří?

Zelený mužíček | Úterý 08.04.2008 20:22 Komentářů: 3

„Společnost SCIO distribuuje na středních školách svůj plátek jménem Jak na VŠ. V aktuálním čísle těchto novin je zveřejněna zajímavá statistika. Ukazuje výsledky z testu obecných studijních předpokladů uchazečů o studium na vysoké škole a preferovanou fakultu těchto studentů, na kterou by se chtěli dostat.“

Poměrně nepříjemné překvapení bylo, když jsem zjistil, že ti nejchytřejší uchazeči (alespoň tedy podle testů) se hlásí tam, kam bych rád já. Percentil, který se obvykle pohybuje u zmiňovaných škol kolem 50, je u těchto škol mezi 60 a 70 body. No, nedá se nic dělat, budu se muset hodně připravovat. Pokud si to tedy nerozmyslím...

... a nepůjdu na Pedagogickou fakultu na Ostravskou univerzitu v Ostravě. Uchazeči o studium na této fakultě totiž při testech z obecných studijních předpokladů nedosáhli v průměru ani percentilu 30 a patří tak mezi jasně nejhorší (spolu se zájemci o studium Zdravotně sociální fakulty Ostravské univerzity v Ostravě a Filozoficko-přírodovědecké fakulty na Slezské univerzitě v Opavě).

Učitelka – ilustrační obrázek.

Tento údaj je poněkud znepokojující. Fakt, že by se pedagogice měli věnovat ti nejméně chytří lidé s vystudovanou vysokou školou, je poměrně alarmující, ale není se čemu divit. České školství je potápějící se loď, na jejíž palubu by vstoupily snad jen dva druhy lidí – blázni nebo fanatici bavící se poučováním druhých.

TIP: Přečtěte si mou úvahu na téma Moje reforma školství, kterou jsem použil jako slohovou práci do českého jazyka.

Nezbývá než doufat, že tyto testy nevypovídají příliš o budoucích schopnostech těchto lidí. V opačném případě by vyhlídky do budoucna nebyly zrovna růžové.

A na závěr jedno lidové moudro:
Kdo to umí, ten to dělá, kdo to neumí, ten to učí.


V diskuzi je 3 komentářů, můžete přidat další


Kategorie
Jak se žije v OstravěMultimediaTOPWebdesign a ITWindowsZe světaZelený mužíčekŽivot v České republice
RSS
ČlánkyKomentáře
Už jste četli?
Smrtící zbraň z rukou SeznamuPhishing: Kde získávají podvodníci váš e-mail?
Zelený mužíček
Blog Registrace Archiv Autor Odkazy Síň slávy

Zelený mužíček - ikona Zelený mužíček - tak trochu jiný blog využívá 123CMS pro blog
RSS - ikona RSS pro články a pro komentáře
Kontakt - ikona Kontakt: mail@zelenymuzicek.cz